Regulament de Organizare şi Funcţionare al Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități

ART. 1Definiţie

(1) Regulamentul de organizare şi funcţionare este un document propriu al serviciului social cu cazare Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani, aprobat prin Hotărâre a Consiliului Județean Ilfov, în vederea asigurării funcționării acestuia cu respectarea standardelor minime de calitate aplicabile și a asigurării accesului persoanelor beneficiare la informații privind condițiile de admitere și serviciile oferite.

(2) Prevederile prezentului regulament sunt obligatorii atât pentru persoanele beneficiare, cât şi pentru angajaţii centrului şi, după caz, pentru membrii familiei beneficiarilor, reprezentanţii legali/convenţionali, vizitatori.

(3) Prevederile prezentului regulament sunt obligatorii atât pentru persoanele beneficiare, cât şi pentru angajaţii centrului şi, după caz, pentru membrii familiei beneficiarilor, reprezentanţii legali/convenţionali, vizitatori.

(4) Serviciul Social Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani deține și respectă proceduri de sistem și operaționale pentru fiecare tip de activitate desfășurată, avizate de către Comisia de monitorizare a sistemului de control intern managerial și aprobate de către directorul executiv al DGASPC Ilfov.

ART. 2Identificarea serviciului social

Serviciul social Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani, cod serviciu social 8790CR-D-I, este înfiinţat și funcționează ca serviciu social cu cazare și este administrat de către furnizorul de servicii sociale Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov, furnizor acreditat conform Certificatului de Acreditare seria AF nr.000240, cu sediul în Oraș Voluntari, b-dul. Voluntari nr. 94-96, județ Ilfov. Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani, cu sediul în comuna Ciolpani, Str. Calea București nr. 348, județ Ilfov este centru cu personalitate juridică cu o capacitate de 50 locuri.

ART. 3Scopul serviciului social

(1) Scopul serviciului social Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani este de a oferi servicii sociale pentru a răspunde nevoilor sociale, precum și celor speciale, individuale, ale persoanelor adulte cu dizabilități, în vederea depășirii situațiilor de dificultate, prevenirii și combaterii riscului de excluziune socială, promovării incluziunii sociale și creșterii calității vieții.

(2) Serviciul social Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani asigură menținerea funcționalității sociale a persoanei cu dizabilități, urmărind reinserția în mediu propriu de viață, familial și comunitar, precum și menținerea, refacerea sau dezvoltarea capacităților individuale pentru depășirea unei situații de nevoie specială.

(3) În cadrul serviciului social Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani se furnizează servicii sociale de tip rezidențial, a căror misiune este de a asigura îngrijire și asistență, asistență medicală, suport emoțional, consiliere psihologică, socializare, petrecerea timpului liber, reintegrare familială și comunitară.

(4) Serviciul social Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani are rolul de a asigura aplicarea politicilor și strategiilor de asistență socială a persoanelor adulte cu handicap prin creșterea șanselor recuperării și integrării acestora în familie ori comunitate și de a acorda sprijin și asistență pentru prevenirea situațiilor ce pun în pericol securitatea persoanelor asistate.

ART. 4Cadrul legal de înfiinţare, organizare şi funcţionare

(1) Serviciul social Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani, funcţionează cu respectarea prevederilor cadrului general de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale, reglementat de Legea nr. 292/2011-Legea asistenței sociale, cu modificările ulterioare, precum și de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Organizarea și funcționarea serviciului social Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani este realizată în baza Hotărârii Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum și a regulamentelor-cadru de organizare și funcționare a serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Standardul minim de calitate aplicabil este Anexa 1 (Standarde specifice minime obligatorii de calitate pentru servicii sociale cu cazare de tip Centru de abilitare și reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități, Centru pentru viață independentă pentru persoane adulte cu dizabilități, Centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități) la Ordinul Ministrului Muncii și Justiției Sociale nr. 82/2019 privind aprobarea standardelor specifice minime de calitate obligatorii pentru serviciile sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilități.

(3) Serviciul social Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani este înfiinţat prin Hotărârea Consiliului Județean Ilfov, ca centru cu personalitate juridică şi funcţionează în structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov.

ART. 5Principiile care stau la baza acordării serviciului social

(1) Serviciul social Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani se organizează şi funcţionează cu respectarea principiilor generale care guvernează sistemul naţional de asistenţă socială, precum şi a principiilor specifice care stau la baza acordării serviciilor sociale prevăzute în legislaţia specifică, în convenţiile internaţionale ratificate prin lege şi în celelalte acte internaţionale în materie la care România este parte, precum şi în standardele minime de calitate aplicabile.

(2) Personalul are obligaţia să manifeste solicitudine şi afectivitate în relaţiile cu familiile şi beneficiarii, şi să îndeplinească cu operativitate şi profesionalism atribuţiile de serviciu. De asemenea au obligaţia să asigure implementarea și respectarea regulamentului UE/679/2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal, libera circulație a acestor date și a legislației interne în vigoare, în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

(3) Principiile specifice care stau la baza prestării serviciilor sociale în cadrul Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani, sunt următoarele:

  1. respectarea şi promovarea cu prioritate a interesului persoanei beneficiare;
  2. protejarea şi promovarea drepturilor persoanelor beneficiare în ceea ce priveşte egalitatea de şanse şi tratament, participarea egală, autodeterminarea, autonomia şi demnitatea personală şi întreprinderea de acţiuni nediscriminatorii şi pozitive cu privire la persoanele beneficiare;
  3. asigurarea protecţiei împotriva abuzului şi exploatării persoanei beneficiare;
  4. deschiderea către comunitate;
  5. asistarea persoanelor fără capacitate de exerciţiu în realizarea şi exercitarea drepturilor lor;
  6. asigurarea în mod adecvat a unor modele de rol şi statut social, prin încadrarea în unitate a unui personal mixt;
  7. ascultarea opiniei persoanei beneficiare şi luarea în considerare a acesteia, ţinându-se cont, după caz, de vârsta şi de gradul său de maturitate, de discernământ şi capacitate de exerciţiu;
  8. facilitarea menţinerii relaţiilor personale ale beneficiarului şi a contactelor directe, după caz, cu fraţii, părinţii, alte rude, prieteni, precum şi cu alte persoane faţă de care acesta a dezvoltat legături de ataşament;
  9. promovarea unui model familial de îngrijire a persoanei beneficiare;
  10. asigurarea unei îngrijiri individualizate şi personalizate a persoanei beneficiare;
  11. preocuparea permanentă pentru identificarea soluţiilor de integrare în familie sau, după caz, în comunitate, pentru scurtarea perioadei de prestare a serviciilor, în baza potenţialului şi abilităţilor persoanei beneficiare de a trăi independent;
  12. încurajarea iniţiativelor individuale ale persoanelor beneficiare şi a implicării active a acestora în soluţionarea situaţiilor de dificultate;
  13. asigurarea unei intervenţii profesioniste, prin echipe pluridisciplinare;
  14. asigurarea confidenţialităţii şi a eticii profesionale;
  15. primordialitatea responsabilităţii persoanei, familiei cu privire la dezvoltarea propriilor capacităţi de integrare socială şi implicarea activă în soluţionarea situaţiilor de dificultate cu care se pot confrunta la un moment dat;
  16. colaborarea centrului cu serviciul public de asistenţă socială.

ART. 6Beneficiarii serviciilor sociale

(1) Beneficiarii serviciilor sociale acordate în cadrul Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani sunt personae adulte cu dizabilități.

(2) Admiterea în cadrul serviciului social Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani se face potrivit următoarelor etape:

a)Persoana cu dizabilități/reprezentant legal al acestuia sau altă persoană interesată va depune și va înregistra o cerere în acest sens, fie la registratura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov, fie la primăria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința persoana cu dizabilități, însoțită de următoarele documente:

  • cerere de admitere;
  • copie de pe actele de identitate și stare civilă, după caz;
  • copie după actul/actele de identitate al/ale reprezentantului legal/aparținător, după caz;
  • certificatele de naștere, de căsătorie sau de deces ale aparținătorilor;
  • copie de pe documentul care atestă încadrarea în grad de handicap în termen de valabilitate, plan individual de servicii, program individual de reabilitare și integrare socială;
  • ultimul talon de pensie sau adeverință de venit;
  • documente doveditoare a situației locative;
  • raport de anchetă socială,
  • invetigații paraclinice;
  • dovada eliberată de serviciul specializat al primăriei în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința persoana cu handicap, prin care se atestă că acestuia nu i s-au putut asigura protecția și îngrijirea la domiciliu sau în cadrul altor servicii din comunitate.

b)Beneficiarii sunt admiși în cadrul Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani numai în baza deciziei de admitere a Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Ilfov, respectiv a dispoziției directorului executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov, emise în condițiile legii, în limita locurilor disponibile și numai dacă acesta le poate satisface nevoile specifice handicapului.

c)În temeiul dizpoziției de admitere a beneficiarului în centru se realizează încheierea unui contract de acordare de servicii sociale, în baza căruia i se asigură serviciile sociale. În contract sunt stipulate condițiile în care se desfășoară activitățile de asistență socială, drepturile și obligațiile fiecăreia dintre părți și acordul de voință al acestora în vederea acordării de servicii sociale. Contractul de acordare de servicii sociale se încheire între Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov – Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani și beneficiar sau, după caz, reprezentantul legal al acestuia. Modelul contractului de furnizare a serviciilor sociale este stabilit prin Ordin al Ministrului Muncii și Justiției Sociale.

(3) Condiţiile de suspendare/încetare a serviciilor acordate în cadrul Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani:

a)Principalele situații în care se pot suspenda acordarea serviciilor sunt:

1.la cererea beneficiarului/reprezentantului legal pentru revenirea în familie, cu acordul acestuia pentru o perioadă de maxim 15 zile;

2.la cererea beneficiarului/reprezentantului legal, pentru o perioadă de maxim 60 de zile, în baza acordului scris al persoanei care asigură găzduirea și îngrijirea pe perioada respectivă și a anchetei sociale realizată de personalul de specialitate;

3.în caz de internare în spital cu o durată mai mare de 30 de zile;

4.în caz de transfer într-o altă instituție, pentru efectuarea de programe specializate, cu acordul scris al instituției către care se efectuează transferul și cu acordul beneficiarului sau al reprezentantului legal;

b)Principalele situații în care poate înceta acordarea serviciilor sunt:

1.la cererea scrisă a beneficiarului care are prezervată capacitatea de discernământ; dacă este de acord, beneficiarul va comunica în cererea scrisă domiciliul sau reședință unde pleacă după încetarea acordării serviciului; în situația în care beneficiarul comunică adresa, în termen de 5 zile, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov, prin intermediul Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani, va notifica serviciul public de asistență socială pe a cărei rază teritorială va locui beneficiarul;

2.la cererea reprezentantului legal, însoțită de un angajament scris prin care acesta se obligă să asigure găzduirea, îngrijirea și întreținerea beneficiarului, cu obligația ca, în termen de 48 ore de la încetare, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov, prin intermediul Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani, să notifice serviciul public de asistență socială pe a cărei rază teritorială va locui beneficiarul;

3.transfer în altă instituție rezidențială, la cererea scrisă a beneficiarului/reprezentantului legal, cu acordul instituției respective;

4.unitatea rezidențială nu mai poate acorda serviciile corespunzătoare sau se închide, cu obligația de a soluționa împreună cu beneficiarii sau reprezentanții legali, cu 30 de zile anterior datei încetării, transferul beneficiarului/beneficiarilor;

5.la expirarea termenului prevăzut în contract;

6.în cazul în care beneficiarul nu respectă clauzele contractuale, pe baza hotărârii luate cu majoritatea simplă a unei comisii formate din Directorul Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane adulte cu Dizabilități Ciolpani, un reprezentant al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov, managerul de caz sau un reprezentant al personalului unității rezidențiale și 2 reprezentanți ai beneficiarilor;

7.în cazuri de forță majoră (cataclisme naturale, incendii, apariția unui focar de infecție, suspendarea licenței de funcționare, altele); în aceste situații Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov va asigura, în condiții de siguranță, transferul beneficiarilor în servicii sociale similare;

8.în caz de deces al beneficiarului;

(4) Încetarea serviciilor acordate în cadrul Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani se realizează la cererea beneficiarului/reprezentantului legal al acestuia, dar și în alte condiții prevăzute în mod expres de lege sau stipulate în procedura de ieșire din centru ori în contractul de furnizare servicii. Condițiile de suspendare/încetare a serviciilor sunt aduse la cunoștința beneficiarului sau reprezentantului său legal înainte de semnarea contractului de furnizare servicii, de către angajații serviciului social, iar beneficiarul sau reprezentantul legal semnează de luare la cunoștință.

(5) Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani întocmește fișa de suspendare/încetare a acordării serviciului, în maxim 12 ore de la constatarea uneia dintre situațiile descrise la alin. (3) lit. a) și b) din prezentul articol; fișa face parte din dosarul personal al beneficiarului. Fișa de suspendare/încetare a acordării serviciului cuprinde informații despre condițiile în care beneficiarul a părăsit serviciul: situația care a determinat suspendarea/încetarea, documentele aferente, îmbrăcămintea și mijloacele de transport folosite, însoțitori, bagaj, precum și destinația comunicată.

(6) În situația încetării acordării serviciului, Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani transmite copia documentelor care alcătuiesc dosarul personal al beneficiarului către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov în baza unui proces-verbal de predare-primire. Beneficiarul sau reprezentantul său legal poate solicita în scris, la încetarea acordării serviciului, copia documentelor care alcătuiesc dosarul personal; predarea-primirea documentelor se face în baza unui proces-verbal încheiat între direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov – Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani. Procesele verbale sunt semnate de către părți și arhivate.

(7) Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov emite dispoziția de încetare a furnizării de servicii sociale beneficiarului în cauză în cadrul Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani, pe care o transmite, prin intermediul Serviciului Management de Caz și Monitorizare Servicii Sociale pentru Persoane cu Dizabilități, împreună cu o copie a fișei de încetare a acordării serviciului, către Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Ilfov, organism decizional care a emis decizia de admitere.

(8) Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani deține un registru de evidență a intrărilor/ieșirilor beneficiarilor. Registrul de evidență cuprinde cel puțin următoarele: datele de identificare a beneficiarului, datele de transmitere a notificărilor și destinatarii acestora, data predării dosarului personal și semnături.

(9) Beneficiarii serviciilor sociale furnizate în cadrul serviciului social Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani au următoarele drepturi:

a)să li se respecte drepturile și libertățile fundamentale, fără discriminare pe bază de rasă, sex, religie, opinie sau orice altă circumstanță personală sau socială;

b)să participe la procesul de luare a deciziilor în furnizarea serviciilor sociale, respectiv la luarea decizilor privind intervenția socială care li se aplică;

c)să li se asigure păstrarea confidențialității asupra informațiilor furnizate și primite;

d)să li se asigure continuitatea serviciilor sociale furnizate atât timp cât se mențin condițiile care au generat situația de dificultate;

e)să fie protejați de lege atât ei, cât și bunurile lor, atunci când nu au capacitate de exercițiu;

f)să li se garanteze demnitatea, intimitatea și respectarea vieții intime;

g)să participe la evaluarea serviciilor sociale primite;

h)să li se respecte toate drepturile prevăzute de legislația în vigoare.

(10) Beneficiarii serviciilor sociale furnizate în cadrul serviciului social Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani au următoarele obligații:

a)să furnizeze informații corecte cu privire la identitate, situație familială, socială, medicală și economică;

b)să participe, în raport cu vârsta, situația de dependență etc., la procesul de furnizare a serviciilor sociale;

c)să contribuie, în conformitate cu legislația în vigoare, la plata serviciilor sociale furnizate, în funcție de situația materială;

d)să comunice orice modificare intervenită în legătură cu situația lor personală;

e)să nu aducă atingeri, prin acțiunile lor, imaginii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov și/sau Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani, încălcarea acestei obligații atrăgând răspunderea în condițiile legii, această obligație va fi inserată și în contractul cu beneficiarii;

f)să păstreze și să folosescă bunurile din dotarea centrului în condițiile corespunzătoare, pentru ca acestea să nu se deterioreze sau să se distrugă;

g)să respecte prevederile prezentului regulament.

 

ART. 7Activităţi şi funcţii

Principalele funcţii ale serviciului social Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani sunt următoarele:

a)de furnizare a serviciilor sociale de interes public general/local, prin asigurarea următoarelor activităţi:

1.reprezentarea furnizorului de servicii sociale în contractul încheiat cu persoana beneficiară este asigurată de către Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani, atunci când este delegat;

2.găzduire pe o perioadă nedeterminată de timp;

3.îngrijire personală;

4.asistență medicală și îngrijire;

5.recuperare/reabilitare funcțională;

6.socializare și petrecerea timpului liber;

7.integrare/reintegrare socială;

8.informare;

9.suport emoțional și după caz, consiliere psihologică;

10.asistență în caz de deces.

  1. b) de informare a beneficiarilor, potențialilor beneficiari, autorităților publice și publicului larg despre domeniul său de activitate, prin asigurarea următoarelor activități:

1.elaborarea și distribuirea de materiale informative privind activitățile derulate/ serviciile oferite;

2.facilitarea accesului în centru a potențialilor beneficiari/reprezentanților legali/reprezentanților convenționali/membrilor familiei lor, anterior admiterii beneficiarilor în centru, pentru a cunoaște condițiile de locuit și de desfășurare a activităților/serviciilor, în baza unui program de vizită;

3.elaborarea și utilizarea unui Ghid al beneficiarului pentru informarea exclusivă a beneficiarilor sau, după caz, a reprezentanților legali/reprezentanților convenționali/familiilor acestora, cu privire la serviciile și facilitățile oferite;

4.dezvoltarea de parteneriate și colaborări cu organizații și alte instituții implicate în furnizarea serviciilor sociale prin încheierea unor protocoale de colaborare, prin intermediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov.

  1. c) de promovare a drepturilor beneficiarilor şi a unei imagini pozitive a acestora, de promovare a drepturilor omului în general, precum şi de prevenire a situaţiilor de dificultate în care pot intra categoriile vulnerabile care fac parte din categoria de persoane beneficiare, potrivit scopului acestuia, prin asigurarea următoarelor activităţi:

1.elaborarea și aplicarea unei Carte a drepturilor beneficiarilor și asigurarea informării beneficiarilor/reprezentanților legali/reprezentanților convenționali ai acestora cu privire la drepturile înscrise în Cartă;

2.planificarea și organizarea de sesiuni de instruire a personalului privind respectarea drepturilor beneficiarilor înscrise în Cartă, precum și privind identificarea, semnalarea și soluționarea cazurilor de abuz și neglijență asupra beneficiarilor;

3.deținerea și aplicarea unui Cod propriu de etică care cuprinde un set de reguli ce privesc, în principal, asigurarea unui tratament egal pentru toți beneficiarii, fără nici un fel de discriminare, acordarea serviciilor exclusiv în interesul beneficiarilor și pentru protecția acestora, respectarea eticii profesionale în relația cu beneficiarii și organizarea de sesiuni de instruire a personalului privind prevederile Codului de etică referitoare la metodele de abordare, comunicare și relaționare cu beneficiarii, în funcție de particularitățile psiho-comportamentale ale acestora;

4.inițierea unor colaborări cu instituțiile publice sau private din comunitate pentru promovarea unei imagini pozitive a beneficiarilor și prevenirea situațiilor de dificultate în care aceștia pot intra.

  1. d) de asigurare a calităţii serviciilor sociale prin realizarea următoarelor activităţi:

1.elaborarea instrumentelor standardizate utilizate în procesul de acordare a serviciilor;

2.realizarea de evaluări periodice a serviciilor prestate;

3.facilitarea participării tuturor beneficiarilor și a personalului la stabilirea obiectivelor și priorităților de dezvoltare, în vederea creșterii calității serviciilor;

4.în scopul autoevaluării calității activității proprii, deținerea și aplicarea unei proceduri proprii de măsurare a gradului de satisfacție a beneficiarilor prin chestionare.

  1. e) de administrare a resurselor financiare, materiale şi umane ale centrului prin realizarea următoarelor activităţi:

1.gestinarea eficientă a bunurilor materiale aparținând centrului;

2.gestionarea corespunzătoare a resurselor umane, în conformitate cu reglementările și legislația în vigoare.

 

ART. 8Structura organizatorică, numărul de posturi şi categoriile de personal

(1) Serviciul social Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani funcţionează, conform prevederilor hotărârii Consiliului Județean Ilfov, cu un număr de 49 posturi, din care:

a)personal de conducere: director - 1 post și șef contabil - 1post;

b)personal de specialitate de îngrijire şi asistenţă; personal de specialitate şi auxiliar: 42 posturi;

c)personal cu funcții administrative, gospodărire, întreţinere-reparaţii, deservire: 6 posturi;

d)voluntari: conform contractelor de voluntariat încheiate cu respectarea prevederilor legale.

(2) Raportul angajat/beneficiar asigură prestarea serviciilor în cadrul centrului şi se realizează în funcţie de nevoile persoanelor beneficiare, cu respectarea standardelor minime de calitate.

 

ART. 9 Personalul de conducere

(1)Personalul de conducere este reprezentat de director (cod cor 111207) și contabil șef (cod cor 121120).

(2) Atribuțiile personalului de conducere sunt:

  1. a) asigură coordonarea, îndrumarea şi controlul activităţilor desfăşurate de personalul serviciului şi propune organului competent sancţiuni disciplinare pentru salariaţii care nu îşi îndeplinesc în mod corespunzător atribuţiile, cu respectarea prevederilor legale din domeniul furnizării serviciilor sociale, codului muncii etc.;
  2. b) elaborează rapoartele generale privind activitatea serviciului social, stadiul implementării obiectivelor şi întocmeşte informări pe care le prezintă furnizorului de servicii sociale;
  3. c) propune participarea personalului de specialitate la programele de instruire şi perfecţionare;
  4. d) colaborează cu alte centre/alţi furnizori de servicii sociale şi/sau alte structuri ale societăţii civile în vederea schimbului de bune practici, a îmbunătăţirii permanente a instrumentelor proprii de asigurare a calităţii serviciilor, precum şi pentru identificarea celor mai bune servicii care sa răspundă nevoilor persoanelor beneficiare;
  5. e) întocmeşte raportul anual de activitate;
  6. f) asigură buna desfăşurare a raporturilor de muncă dintre angajaţii serviciului/centrului;
  7. g) propune furnizorului de servicii sociale aprobarea structurii organizatorice şi a numărului de personal;
  8. h) desfăşoară activităţi pentru promovarea imaginii centrului în comunitate;
  9. i) ia în considerare şi analizează orice sesizare care îi este adresată, referitoare la încălcări ale drepturilor beneficiarilor în cadrul serviciului pe care îl conduce;
  10. j) răspunde de calitatea activităţilor desfăşurate de personalul din cadrul serviciului şi dispune, în limita competenţei, măsuri de organizare care să conducă la îmbunătăţirea acestor activităţi sau, după caz, formulează propuneri în acest sens;
  11. k) organizează activitatea personalului şi asigură respectarea timpului de lucru şi a regulamentului de organizare şi funcţionare;
  12. l) reprezintă serviciul în relaţiile cu furnizorul de servicii sociale şi, după caz, cu autorităţile şi instituţiile publice, cu persoanele fizice şi juridice din ţară şi din străinătate, precum şi în justiţie;
  13. m) asigură comunicarea şi colaborarea permanentă cu serviciul public de asistenţă socială de la nivelul primăriei şi de la nivel judeţean, cu alte instituţii publice locale şi organizaţii ale societăţii civile active în comunitate, în folosul beneficiarilor;
  14. n) numeşte şi eliberează din funcţie personalul din cadrul serviciului, în condiţiile legii;
  15. o) întocmeşte proiectul bugetului propriu al serviciului şi contul de încheiere a exerciţiului bugetar;
  16. p) asigură îndeplinirea măsurilor de aducere la cunoştinţă atât personalului, cât şi beneficiarilor a prevederilor din regulamentul propriu de organizare şi funcţionare;
  17. q) asigură încheierea cu beneficiarii a contractelor de furnizare a serviciilor sociale;
  18. r) alte atribuţii prevăzute în standardul minim de calitate aplicabil.

(3) Funcţiile de conducere se ocupă prin concurs sau, după caz, examen, în condiţiile legii.

(4) Candidaţii pentru ocuparea funcţiei de conducere trebuie să fie absolvenţi de studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniul psihologie, asistenţă socială sau sociologie, cu vechime de minimum 2 ani în domeniul serviciilor sociale, sau absolvenţi cu diplomă de licenţă ai învăţământului superior în domeniul juridic, medical, economic sau al ştiinţelor administrative, cu experienţă de minimum 5 ani în domeniul serviciilor sociale.

(5) Sancţionarea disciplinară sau eliberarea din funcţie a conducătorului instituţiei se face în condiţiile legii.

ART. 10 Consiliul consultativ

(1) Consiliul consultativ este o structură care asigură:

  1. a) monitorizarea de către furnizorul de servicii sociale, care a solicitat şi obţinut licenţa de funcţionare a Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani, a respectării standardelor minime de calitate;
  2. b) respectarea principiului participării beneficiarilor la luarea deciziilor în ceea ce priveşte funcţionarea centrului.

(2) Consiliul consultativ este compus din reprezentant/reprezentanţi ai furnizorului de servicii sociale şi reprezentant/reprezentanţi ai beneficiarilor serviciilor acordate în cadrul centrului, aleşi în mod democratic.

(3) Consiliul consultativ îndeplineşte următoarele atribuţii principale:

  1. a) participă la deciziile privind planificarea bugetului centrului, în special a aspectelor care au impact direct asupra serviciilor sociale (de exemplu: achiziţia obiectelor de inventar de uz personal, amenajare etc.);
  2. b) analizează activităţile derulate în centru şi propune măsuri şi programe de îmbunătăţire a acestora;
  3. c) după caz, îşi exprimă acordul prealabil cu privire la încetarea/sistarea serviciilor acordate unei persoane beneficiare în situaţia în care aceasta nu a respectat clauzele contractului de acordare a serviciilor sau are un comportament inadecvat care face incompatibilă găzduirea acestuia în centru în condiţii de securitate pentru el, ceilalţi beneficiari sau personalul centrului.

 

ART. 11 Personalul de specialitate de îngrijire şi asistenţă. Personal de specialitate şi auxiliar

(1) Personalul de specialitate este format din :

a)asistent social (263501) – 2 posturi;

b)psiholog (263411) – 1 post;

c)medic (221108) – 1 post;

d)kinetoterapeut (226405) – 1 post;

e)lucrător social (532908) – 1 post;

f)asistent medical (325901) – 7 posturi;

e)infirmier (532103) – 18 posturi;

f)îngrijitor (532104) – 11 posturi;

(2) Atribuţii specifice personalului de specialitate:

  1. a) Atribuţii asistent social:

1.asigură, împreună cu echipa multidisciplinară, informarea inițială și continuă a beneficiarilor, reprezentanților legali/reprezentanților convenționali și/sau membrilor de familie cu privire la toate aspectele cuprinse în Standardele specifice minime de calitate obligatorii pentru serviciile sociale pentru persoane adulte cu dizabilități;

2.realizează împreună cu membrii echipei multidisciplinare și cu participarea beneficiarilor, evaluările inițiale/reevaluările periodice ale acestora și elaborează documentația necesară, în termenele stabilite de legislație ( Fișa de evaluare/reevaluare, Planul Personalizat, Fișa beneficiarului, etc. ) ;

3.realizează reevaluarea nevoilor beneficiarilor atunci când situația o impune, respectiv dacă apar modificări semnificative ale stării de sănătate și ale statusului funcțional fizic și/sau psihic al acestora;

4.elaborează împreună cu membrii echipei multidisciplinare instrumentele standardizate utilizate în procesul de acordare a serviciilor, conform standardelor minime de calitate;

5.revizuiește periodic, în funcție de evoluția situației fiecărui beneficiar sau în termenele prevăzute de legislație, documentele prevăzute de standardele minime de calitate;

6.intermediază relația dintre beneficiar și serviciile aflate în comunitate, îi încurajează și sprijină să întreprindă activități în afara centrului, să cunoască și să utilizeze serviciile din comunitate în funcție de nevoile și opțiunile individuale;

7.acționează pentru promovarea alternativelor de tip familial la protecția instituționalizată a beneficiarilor;

8.oferă asistență și sprijin beneficiarilor și membrilor de familie în vederea reintegrării socio-familiale;

9.consiliază beneficiarii, membrii de familie, reprezentanții legali/convenționali ai acestora, analizează și propune soluții pentru diferite tipuri de probleme/relații conflictuale apărute, asigură asistență și sprijin acestora;

10.urmărește prevenirea și combaterea oricăror forme de tratament abuziv, neglijent, degradant asupra beneficiarilor;

11.încurajează beneficiarii să-și exprime opinia asupra oricăror aspecte care privesc activitatea centrului;

12.promovează și respectă drepturile și interesele beneficiarilor.

  1. b) Atribuţii psiholog:

1.asigură, împreună cu echipa multidisciplinară, informarea inițială și contină a beneficiarilor, reprezentanților legali/reprezentanților convenționali și/sau membrilor de familie cu privire la toate aspectele cuprinse în Standardele specifice minime de calitate obligatorii pentru serviciile sociale pentru persoane adulte cu dizabilități;

2.realizează împreună cu membrii echipei multidisciplinare și cu participarea beneficiarilor, evaluările inițiale/reevaluările periodice ale acestora și elaborează documentația necesară, în termenele stabilite de legislație ( Fișa de evaluare/reevaluare, Planul Personalizat, Fișa beneficiarului, etc. ) ;

3.realizează reevaluarea nevoilor beneficiarilor atunci când situația o impune, respectiv dacă apar modificări semnificative ale stării de sănătate și ale statusului funcțional fizic și/sau psihic al acestora;

4.întocmește împreună cu ceilalți membrii ai echipei multidisciplinare dosarul personal al beneficiarilor, conform standardelor minime obligatorii;

5.consiliază psihologic beneficiarii, membrii de familie, reprezentanții legali/convenționali ai acestora, întocmește fișe de consiliere psihologică;

6.investighează și recomandă căile de soluționare a problemelor psihologice;

7.la admiterea unui beneficiar în cadrul centrului, asigură acomodarea acestuia din punct de vedere psihologic;

8.încurajează și sprijină beneficiarii pentru a menține relații cu familia și prietenii;

9.intermediază relația dintre beneficiari și serviciile aflate în comunitate, îi încurajează și sprijină să întreprindă activități în afara centrului, să cunoască și să utilizeze serviciile de comunitate în funcție de nevoile și opțiunile individuale;

10.consiliază familia persoanelor adulte cu dizabilități asistate, cu privire la măsurile alternative de protecție;

11.asigură terapia beneficiarilor și a familiilor acestora în vederea pregătirii reintegrării familiale;

12.consiliază și orientează beneficiarii pentru care s-a dispus încetarea/sistarea acordării serviciilor;

13.încurajează beneficiarii să-și exprime opinia asupra oricăror aspecte care privesc activitatea centrului;

14.promovează și respectă drepturile și interesele beneficiarilor.

  1. c) Atribuţii medic:

1.răspunde de îngrijirea medicală adecvată a beneficiarilor, de aplicarea corectă a tehnicilor de investigare, îngrijire și tratament, cât și de comportamentul igienic al personalului;

2.răspunde, de asemenea de respectarea normelor de igienă și aplicarea măsurilor antiepidemice de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor;

3.efectuează consultațiile beneficiarilor și prescrie tratamentul adecvat;

4.întocmește bilete de trimitere pentru servicii medicale de specialitate beneficiarilor care necesită investigații mai ample;

5.indică, în funcție de starea beneficiarilor, metodele și tehnicile cele mai adecvate în efectuarea intervențiilor medicale, exploratorii și terapeutice pentru evitarea complicațiilor septice;

6.supraveghează aplicarea tratamentelor în funcție de diagnostic și evoluția clinică a beneficiarului;

7.dipune măsuri pentru transferul imediat al cazurilor de boli infecțioase transmisibile în spitale de boli infecțioase;

8.supraveghează și instruiește personalul din subordine în ceea ce privește comportamentul igienic și respectarea normelor de igienă și tehnică aseptică, păstrarea instrumentelor și materialelor sterile, controlează permanent starea de igienă și efectuarea corectă a dezinfecției în spațiile centrului;

9.supraveghează și răspunde de viața și integritatea fizică a beneficiarilor care i-au fost repartizați;

10.răspunde la orice solicitare apărută într-o acțiune ce urmărește promovarea drepturilor și intereselor beneficiarilor;

11.se îngrijește ca fiecare beneficiar al Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani are cel puțin o evaluare medicală anuală completă.

  1. d) Atribuţii kinetoterapeut:

1.elaboreaza planul terapeutic pe etape pentru tratamentele individuale şi în grup a beneficiarilor, pe baza indicaţiilor medicale;

2.aplică tratamentele prin gimnastică medicală şi urmărește eficienţa tratamentului;

3.semnalează medicului de familie şi directorului de centru urgenţele apărute în timpul tratamentului fizic și orice modificări aparute în starea de sănătate a beneficiarului ;

4.informează medicul de familie și directorul de centru, asupra oricărei solicitări din partea beneficiarului, care se referă la tratamentul, evoluţia și reacţiile adverse apărute în urma aplicării tratamentului;

5.respectă prescripţiile medicale în ceea ce priveşte tratamentul specific;

6.încurajează beneficiarii să-și exprime opinia asupra oricăror aspecte care privesc activitatea centrului;

7.promovează și respectă drepturile și interesele beneficiarilor.

  1. e) Atribuţii lucrător social:

1.cunoaște dosarul personal al persoanei adulte cu dizabilități din cadrul centrului;

2.însoţeşte beneficiarii la plimbare, cumpărături, acțiuni culturale, sportive și religioase;

3.realizează activităţile de recreare organizate pentru beneficiari, cu scopul facilitării dezvoltării fizice, mentale şi sociale;

4.se preocupă în permanenţă de crearea unui ambient plăcut beneficiarilor;

5.urmăreşte ca, prin activitatea sa să faciliteze beneficiarilor învăţarea funcţiilor esenţiale pentru adaptarea lor socială, pentru a reduce sau corecta disfuncţiile şi pentru a promova sau menţine starea lor de sănătate;

6.încurajează și sprijină beneficiarii să manifeste inițiativă, să organizeze și să execute, pe cât posibil autonom, activități lucrative cotidiene, fiind luate toate măsurile necesare pentru prevenirea riscurilor de accident și îmbolnăvire;

7.supraveghează și răspunde de viața și integritatea fizică a beneficiarilor care i-au fost repartizați;

8.promovează și respectă drepturile și interesele beneficiarilor.

  1. f) Atribuții asistent medical:

1.cunoaște beneficiarii, comportamentul acestora și dosarul medical;

2.asigură administrarea medicamentației prescrise de medic, gestionarea medicamentelor și materialelor sanitare aflate în trusa de urgență respectând normele de igienă impuse de fiecare produs și material în parte;

3.semnalează medicului cazurile de îmbolnăvire intercurente, preocupându-se de izolarea acestora, la nevoie;

4.asigură colectarea în containere speciale a materialelor și instrumentarului de unică folosință utilizate și se preocupă de depozitarea acestora în vederea distrugerii;

5.intervine în caz de urgență și acordă primul ajutor, utilizând cu maximă eficiență și responsabilitate materialele și medicamentele din trusa de urgență, consemnând în registru de urgențe persoanele asupra cărora a intervenit, manevrele efectuate și medicamentele sau materialele consumate, îngrijindu-se și de transportul beneficiarilor la unitățile sanitare specializate, apelând, dacă este cazul, numărul de urgențe 112;

6.participă la elaborarea de documente privind sănătatea beneficiarilor: fișa beneficiarului, fișa de monitorizare a stării de sănătate a beneficiarilor, condica de medicamente, referat de necesitate pentru achiziționarea de medicamente, a trusei de urgență etc;

7.monitorizează schimbările privind starea de sănătate a beneficiarilor ca efect al medicamentației, în vederea revizuirii corespunzătoare a prescripțiilor medicale;

8.efectuează controlul epidemiologic la intrarea în centru;

9.efectuează educația sanitară a beneficiarilor din centru și administrează contraceptive, la indicația medicului;

10.se îngrijește ca fiecare beneficiar al Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani are o evaluarea medicală anuală completă;

11.cunoaște drepturile beneficiarilor și se preocupă de respectarea acestora.

g)Atribuții infirmier:

  1. sprijina beneficiarii, daca este necesar, în realizarea activităţilor de bază:

a.efectuarea igienei personale: supraveghează efectuarea igienei personale de către beneficiari și efectuează igiena personală a beneficiarilor care nu-și pot efectua singuri igiena personală;

b.îmbrăcarea–dezbrăcarea beneficiarilor, punând la dispoziția acestora hainele corespunzătoare sexului, anotimpului și mărimile potrivite; schimbarea vestimentației beneficiarilor zilnic sau ori de câte ori este nevoie și lenjeria de pat săptămânal sau ori de câte ori este necesar;

c.alimentare şi hidratare, conform cerintelor și nevoilor speciale ale acestora; transportă hrana din blocul alimentar în camere pentru beneficiarii care nu se pot deplasa, respectând regulile igienico-sanitare în vigoare, îi pregateşte pe aceştia în vederea servirii mesei și hrănește persoanele care nu se pot hrăni singure;

2.raportează orice modificare apărută în starea de sănătate a beneficiarilor, furnizând cât mai multe informații asistentelor medicale despre starea acestora; ajută asistentele medicale la efectuarea procedurilor medicale;

3.solicită ajutor de urgență, apelând telefonic serviciul 112, în absența personalului medical din centru dacă constată modificări grave de sănătate la un beneficiar; pregătește și însoțește beneficiarii la consultații în afara centrului și pe timpul internării în spital, acolo unde este cazul;

4.în cazul decesului asigură izolarea decedatului de restul beneficiarilor, participă la inventarierea bunurilor persoanei decedate, efectuează toaleta și îmbracă corespunzator persoana decedată, asigură transportul decedatului și depunerea lui în locul special amenajat şi efectuează dezinfecția spațiului în care a survenit decesul, respectând normele igienico – sanitare;

5.mentine permanent ordinea și curățenia la locul de muncă și în alte spații de folosință, efectuează curățenia și dezinfecția în spațiile centrului, colectează lenjeria și rufele murdare, separă rufele murdare de alte obiecte personale ale beneficiarilor, depozitează sacii de rufe murdare în locurile special amenajate din centru, ține evidența rufelor predate la spălătorie, respectând normele igienico-sanitare;

6.aduce rufele curate de la spălătorie, se ocupă de împachetarea, aranjarea și repartizarea rufelor curate în spațiile destinate.

7.încurajează beneficiarii să-și exprime opinia asupra oricăror aspecte care privesc activitatea centrului;

8.promovează și respectă drepturile și interesele beneficiarilor.

  1. h) Atribuții îngrijitor:

1.raportează orice modificare apărută în starea de sănătate a beneficiarilor, furnizând cât mai multe informații asistentelor medicale despre starea acestora; ajută asistentele medicale la efectuarea procedurilor medicale;

2.solicită ajutor de urgență, apelând telefonic serviciul 112, în absența personalului medical din centru dacă constată modificări grave de sănătate la un beneficiar; pregătește și însoțește beneficiarii la consultații în afara centrului și pe timpul internării în spital, acolo unde este cazul;

3.în cazul decesului asigură izolarea decedatului de restul beneficiarilor, participă la inventarierea bunurilor persoanei decedate, efectuează toaleta și îmbracă corespunzator persoana decedată, asigură transportul decedatului și depunerea lui în locul special amenajat şi efectuează dezinfecția spațiului în care a survenit decesul, respectând normele igienico – sanitare;

4.mentine permanent ordinea și curățenia la locul de muncă și în alte spații de folosință, efectuează curățenia și dezinfecția în spațiile centrului, colectează lenjeria și rufele murdare, separă rufele murdare de alte obiecte personale ale beneficiarilor, depozitează sacii de rufe murdare în locurile special amenajate din centru, ține evidența rufelor predate la spălătorie, respectând normele igienico-sanitare;

5.ține legătura cu personalul responsabil pe tură și cadrele medicale cărora le comunică observațiile asupra beneficiariilor și îndrumă beneficiarii asupra modului de respectare a regulilor de igienă corporală și vestimentară, atât dimineața după trezire, cât și seara înainte de culcare.

6.încurajează beneficiarii să-și exprime opinia asupra oricăror aspecte care privesc activitatea centrului;

7.promovează și respectă drepturile și interesele beneficiarilor.

 

ART. 12 Personalul cu funcții administrative, gospodărire, întreţinere-reparaţii, deservire:

(1) Personalul administrativ asigură activităţile auxiliare serviciului social: aprovizionare, mentenanţă, achiziţii etc., și este format din:

a)inspector de specialitate (242203) – 1 post;

b)economist ( 263102) – 1 post;

c)administrator ( 515104) – 1 post;

d)magaziner (432102) – 1 post;

e)bucătar (512001) – 2 posturi;

(2) Atribuții specifice personalului administrativ:

  1. a) Atribuţii inspector de specialitate:

1.solicită documentele necesare stabilirii contrubuției de întreținere datorată de persoanele asistate sau de susținătorii legali ai acestora, conform legii;

2.completează Cartea de imobil a centrului;

3.comunică cu instituțiile și organizațiile din cadrul comunității în legătură cu aspectele concrete legate de situația beneficiarului: întocmirea actelor necesare pentru eliberarea cărților de identitate, a stabilirii vizitelor de reședință, a ridicării acestora de la Serviciul de Evidență a Populației, etc.;

4.colaborează cu serviciul public de asistență socială precum și cu alte instituții publice și organizații ale societății civile active în comunitate/furnizori publici și privați de servicii sociale pentru soluționarea situațiilor de dificultate în care se află beneficiarii, pentru a promova contactele sociale și a sensibiliza comunitatea cu privire la nevoile, drepturile și viața beneficiarilor;

5.răspunde de orice solicitare apărută într-o acțiune ce urmărește promovarea drepturilor și intereselor beneficiarilor;

6.oferă asistență și sprijin membrilor de familie ai beneficiarilor în vederea reintegrării socio-familiale;

7.încurajează beneficiarii să-și exprime opinia asupra oricăror aspecte care privesc activitatea centrului;

8.desfășoară activități, alături de ceilalți specialiști, în vederea dezvoltării și consolidării autonomiei personale și deprinderilor de viață independentă ale beneficiarilor, creșterea șanselor de recuperare/reabilitare și integrare socială a acestuia;

9.promovează și respectă drepturile și interesele beneficiarilor.

  1. b) Atribuţii economist:

1.organizează, conform dispozițiilor legale, circuitul documentelor contabile și asigură înregistrarea lor în mod cronologic și sistematic în evidența contabilă analitică a centrului;

2.păstrează toate actele justificative de cheltuieli, documente contabile;

3.întocmește și predă la timp direcției economice, documentele și situația contabilă de la nivelul centrului;

  1. c) Atribuţii administrator:

1.întocmește referate de necesitate pentru achiziția de produse, servicii și lucrări conform legislației în vigoare;

2.aprovizionează cu mijloace fixe, obiecte de inventar, combustibil, consumabile, rechizite, alimente și alte bunuri materiale;

3.ține evidența mijloacelor fixe și a obiectelor de inventar în folosință, pe locații și încăperi;

4.asigură aplicarea normelor P.S.I. , de sănătate și securitate în muncă, întocmește planul de evacuare în caz de incendiu și asigură instruirea întregului personal asupra regulilor generale și specifice P.S.I. ;

5.întocmește împreună cu magazinerul, bucătăreasa, asistenta medicală și reprezentantul beneficiarilor, cu respectarea alocației de hrană, meniul săptămânal și lista zilnică de alimente, pe care, ulterior, le supune aprobării directorului centrului.

  1. d) Atribuţii magaziner:

1.gestionează toate categoriile de bunuri ce intră în magazia centrului ca: mijloace fixe în magazie, obiecte de inventar în magazie (echipament, cazarmament, lenjerie, instrumentar, medicamente și materiale sanitare, alimente, dezinfectante, meteriale de întreținere);

2.primește în magazie bunurile achiziționate, restituie, primește prin transfer sau custodie cu acte legale, înregistrând zilnic în evidența gestionară;

3.la primirea bunurilor verifică dacă acestea corespund cu datele înscrise în actele însoțitoare și semnează de primire a bunurilor, întocmind note de recepție pentru fiecare document de intrare;

4.eliberează din magazie bunuri numai pe bază de documente legale ( bonuri de consum) în cantitatea, calitatea și sortimentele specificate în documentele de eliberare;

5.sortează și aranjează bunurile în magazie pe sortimente dând posibilitatea ca verificarea să se facă în minim de timp;

6.înregistrează zilnic în evidența tehnico-operativă intrările și ieșirile de bunuri materiale în baza documentelor justificative care se predau zilnic la contabilul centrului;

7.urmărește zilnic corelarea între stocul faptic din raft și stocul din fișele de magazie;

8.elibereză mărfurile din magazie în ordinea expirării termenului de garanție;

9.execută toate lucrările premergătoare unei inventarieri, semnează listele de inventar și dă comisiei orice lămurire ce i se solicită în legătură cu gestiunea sa.

  1. e) Atribuţii bucătar:

1.primește alimentele din magazie și confirmă, prin semnarea listei de alimente, că acestea corespund cantităților specificate;

2.răspunde de calitatea și cantitatea hranei beneficiarilor, potrivit rației aprobate;

3.răspunde de starea curăţeniei din bucătărie, a veselei și a inventarului din dotare;

4.participă la stabilirea meniului pentru beneficiari;

5.păstrează probele alimentare timp de 48 ore, cu etichete pe care se înscrie felul mâncării și data la care s-a dat în consum și servește mesele la orele stabilite prin programul centrului;

Responsabilităţi comune tuturor categoriilor de personal:

a)asigură confidențialitatea informațiilor obținute prin exercitarea profesiei;

b)respectă intimitatea persoanei, precum și libertatea acesteia de a decide;

c)respectă legislaţia şi normele eticii profesionale stabilite;

d)se preocupă de cunoaşterea tuturor actelor normative în vigoare în domeniul de activitate, precum şi aplicarea întocmai a acestor prevederi;

e)se informează în permanență de noile lucrări de specialitate apărute, de noutățile legislative;

f)efectuează propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii în domeniul său de activitate;

g)se prezintă la serviciu în deplină capacitate de muncă şi respectă programul;

h)să nu fumeze în cadrul unităţii de protecţie;

i)să nu pretindă şi să nu primească nici o atenţie sau alte foloase necuvenite pentru munca pe care a prestat-o sau urmează să o presteze;

j)să aibă comportare civilizată faţă de colegii de muncă şi faţă de superiori;

k)răspunde de calitatea muncii depuse şi de rezolvarea la timp a sarcinilor potrivit prevederilor în vigoare;

l)să îşi însuşească şi să respecte prevederile legislaţiei în domeniul S.S.M. şi S.U. respectiv măsurile de aplicare a acestora;

m)să îşi desfăşoare activitatea în conformitate cu pregătirea profesională şi instrucţiunile primite din partea angajatorului, astfel încât să nu expună la pericol de accidentare şi îmbolnăvire atât propria persoană cât şi persoanele din jur în timpul serviciului;

n)să urmărească respectarea drepturilor copilului în instituţie şi să solicite îmbunătăţirea activităţii dacă observă încălcări ale acestor drepturi;

o)să utilizeze corect maşinile, aparatura din dotare, uneltele, substanţele periculoase echipamentele de transport şi alte mijloace de producţie;

p)să utilizeze corect echipamentul individual de protecţie acordat şi după utilizare să îl pună la loc destinat pentru păstrare;

q)să nu procedeze la scoaterea din funcţiune, la modificarea, schimbarea sau înlăturarea dispozitivelor de securitate proprii, în special ale maşinilor, uneltelor, aparaturii, instalaţiilor tehnice, să utilizeze corect aceste dispozitive;

r)să comunice imediat cu angajatorul în orice situaţie de muncă despre care are motive întemeiate şi o consideră un pericol pentru securitatea şi sănătatea lucrătorului, pentru ca angajatorul să asigure un mediu şi condiţii de muncă sigure şi fără riscuri de accidentare şi înbolnăvire profesională;

s)ca urmare a instruirii în domeniul situaţiilor de urgenţă să-şi însuşească bine cunoştinţele pentru a cunoaşte factorii care pot provoca un incendiu, de a şti cum să acţioneze în caz de început de incendiu, modul de mânuire a instinctorului şi modul de acţionare şi protejare în cazul unor dezastre naturale, cutremure, inundaţii, alunecări de teren;

t)răspunde personal de integritatea bunurilor materiale a aparaturii şi instalaţiilor cu ajutorul cărora îşi desfăşoară activitatea, astfel încât să nu aducă prejudicii instituţiei;

u)participă la manifestările festive, la cursuri de formare organizate de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov și nu numai;

v)răspunde penal, material şi disciplinar pentru îndeplinirea în mod necorespunzător a sarcinilor de serviciu;

w)respectă Regulamentul de Organizare şi Funcţionare, Regulamentul intern și Procedurile de lucru din cadrul centrului;

x)răspunde de corectitudinea și promptitudinea cu care furnizează informațiile din domeniul său de activitate.

y)execută orice alte sarcini date de către șeful de centru şi alţi superiori ierarhici în domeniul său de activitate conform competențelor și pregătirii profesionale.

ART.13Finanţarea centrului

(1) În estimarea bugetului de venituri şi cheltuieli, centrul are în vedere asigurarea resurselor necesare acordării serviciilor sociale cel puţin la nivelul standardelor minime de calitate aplicabile.

(2) Finanţarea cheltuielilor centrului se asigură, în condiţiile legii, din următoarele surse:

  1. a) contribuţia persoanelor beneficiare sau a întreţinătorilor acestora, după caz;
  2. b) bugetul local al judeţului, respectiv al municipiului Bucureşti;
  3. c) bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, respectiv bugetele locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti;
  4. d) bugetul de stat;
  5. e) donaţii, sponsorizări sau alte contribuţii din partea persoanelor fizice ori juridice din ţară şi din străinătate;
  6. f) fonduri externe rambursabile şi nerambursabile;
  7. g) alte surse de finanţare, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

 

ART. 14 Dispoziții finale

(1) Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani își desfășoară activitatea în baza unui Cod de etică și a unor procedure proprii de acordare a serviciilor consemnate în Manualul de proceduri.

(2) Persoanele asistate beneficiază de toate drepturile prevăzute de Constituție, Convenția Drepturilor Omului și de alte legi.

(3) Beneficiarii serviciului social Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani au obligația să păstreze bunurile din dotare și să respecte prevederile Regulamentului de Ordine Interioară și normele legale în vigoare

(4) Prezentul regulament se completează sau se modifică cu prevederile legislației în vigoare care administrează acest domeniu de activitate.

(5) Prevederile prezentului regulament vor fi aduse la cunoștință atât beneficiarilor, în situația când aceștia au discernământ necesar, respective reprezentanților legali, cât și personalului, pe bază de semnătură, având obligația de a-l cunoaște și de a-l aplica întocmai.

(6) Nerespectarea dispozițiilor Regulamentului de organizare și funcționare atrage după sine răspunderea administrative sau civilă.

(c) 2023 CIAPAD Ciolpani
Toate drepturile rezervate.