Etica profesională se află la baza activităţii Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani. Codul etic reprezintă un set de reguli care reflectă principii generale de conduită profesională. Comportamentul personalului care acordă servicii sociale trebuie sa fie consecvent şi responsabil, astfel încât să nu afecteze imaginea profesiei.
Codul etic cuprinde două capitole:
Codul etic al angajaţilor se bazează pe valorile şi normele etice fundamentale ale asistenţei sociale ca profesie. Codul etic reglementează relaţiile profesionale ale personalului care acordă servicii sociale şi se referă la responsabilităţile acestora în relaţiile cu beneficiarii, colegii, precum şi alte categorii de profesionişti. Prevederile prezentului Cod sunt asumate de către toţi angajatii Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani pe toată durata practicării profesiei.
Odată cu aderarea la Cod, angajaţii vor participa la punerea lui în practică și vor lua măsuri pentru a descuraja, preveni, semnala și corecta eventualele comportamente care se abat de la etica profesiei. Angajații Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Ciolpani vor fi tratați în mod egal și vor apăra și sprijini colegii care au fost acuzați pe nedrept de comportament lipsit de etică. Existența în formă scrisă a acestui Cod, nu garantează comportamentul etic de sine.
Scopul codului etic este:
Valori şi norme etice
Acest set de norme etice reprezintă totalitatea exigentelor de conduită morală corespunzătoare activităţii personalului care acordă servicii sociale. Normele au la bază valorile fundamentale ale serviciilor sociale: furnizarea de servicii în beneficiul beneficiarului, justiţia socială, respectarea demnităţii şi unicităţii individului, a confidentialităţii şi integrităţii persoanei, autodeterminării şi competentei profesionale. Fiecare angajat îşi va însuşi aceste valori şi norme etice, ele urmând să se regăsească în comportamentul său, astfel încât să nu aducă prin acţiunile sale prejudicii imaginii profesiei.
o Scopul principal al activităţii personalului care acordă servicii sociale este acela de a asista beneficiarul în dificultate implicându-se în identificarea, înţelegerea, evaluarea corecta şi soluţionarea problemelor sociale.
o Angajatul promovează principiile justiţiei sociale.
o Angajatul respectă şi promovează demnitatea individului, unicitatea şi valoarea fiecărei persoane.
o Angajatul respectă şi promovează dreptul beneficiarului la autodeterminare.
o Personalul care acorda servicii sociale recunoaşte importanţa fundamentală a relaţiilor interumane şi le promovează în practica profesională.
o Angajatul acţionează cu onestitate şi responsabilitate în concordanţă cu misiunea profesiei şi normele etice profesionale.
o Angajatii trebuie să îşi desfăşoare activitatea numai în aria de competenţă profesională determinată de licenţa, expertiza şi experienţa profesională. Ei au obligaţia de a-şi îmbunătăţi permanent cunoştinţele şi deprinderile profesionale şi de a le aplica în practică, contribuind la îmbunătăţirea şi dezvoltarea bazei de cunoştinţe a profesiei.
Responsabilităţi
1.1. Angajamentul faţă de beneficiar
o Principala responsabilitate a personalului care acorda servicii sociale este de a promova bunăstarea beneficiarului. Interesele beneficiarului primează. Personalul care acorda servicii sociale activează în limitele obligaţiilor legale şi ale responsabilităţilor sale în cadrul instituţiei angajatoare.
1.2. Respectarea principiului autodeterminării
o Personalul care acordă servicii sociale nu decide în numele persoanei beneficiare de servicii sociale. Personalul care acordă servicii sociale ajută beneficiarul să-şi identifice şi să-şi dezvolte resursele în vederea alegerii celei mai bune opţiuni, acordând totodată atenţia necesară intereselor celorlalte părţi implicate. Excepţiile sunt prevăzute de lege. Personalul care acordă servicii sociale poate limita drepturile beneficiarilor la autodeterminare atunci când, în judecata profesională acţiunile prezente şi/sau viitoare ale beneficiarilor instituționalizați prezintă un risc pentru ei înşişi şi/sau pentru ceilalţi.
1.3. Contractul cu beneficiarul instituționalizat
o Personalul care acorda servicii sociale va furniza servicii beneficiarului instituționalizat numai în contextul unei relaţii profesionale bazate, atunci când este cazul, pe un contract scris şi/sau pe consimţământul beneficiarului. În cazul în care beneficiarul instituționalizat nu are capacitatea de a semna un contract, personalul care acordă servicii sociale trebuie să protejeze interesele beneficiarului urmărind să obţină permisiunea reprezentantului legal al acestuia (tutore, curator, etc.).
o Personalul care acordă servicii sociale foloseşte un limbaj clar pentru a informa beneficiarii despre scopul, riscurile şi limitele serviciilor, alternativele existente. Personalul care acordă servicii sociale trebuie să ofere beneficiarilor posibilitatea de a pune întrebări.
o În situaţiile în care beneficiarii nu înţeleg sau au dificultăţi în a înţelege limbajul primar folosit în practică, personalul care acordă servicii sociale trebuie să se asigure că acesta a înţeles. Aceasta presupune asigurarea unei explicaţii verbale detaliate sau asigurarea unui translator sau intepret.
o Personalul care acordă servicii sociale are responsabilitatea de a furniza informaţii despre natura şi necesitatea serviciilor.
1.4. Competenţa profesională
o Toate acţiunile personalului care acordă servicii sociale trebuie să se înscrie în limitele de competenţă ale profesiei. Pregătirea profesională a angajatilor instituțiilor de asistență socială trebuie să fie un proces continuu de perfecţionare.
1.5. Competenţă culturala şi diversitatea socială
o Personalul care acordă servicii sociale oferă servicii în concordanţă cu specificul cultural din care provine beneficiarul, adaptându-se diversităţii culturale prin cunoaşterea, înţelegerea, acceptarea şi valorizarea modelelor culturale existente.
1.6. Conflict de interese
o Personalul care acordă servicii sociale evită conflictul de interese în exercitarea profesiei şi promovează o abordare imparţială a situaţiilor profesionale. Personalul care acordă servicii sociale informează beneficiarul despre posibilele conflicte de interese şi intervine, după caz, în prevenirea sau rezolvarea acestora. În anumite cazuri, protejarea beneficiarului poate conduce la încheierea relaţiei profesionale şi orientarea beneficiarului către un alt coleg sau un alt serviciu. Personalul care acorda servicii sociale nu foloseşte relaţia profesională cu beneficiarul pentru obţinerea de avantaje sau alte beneficii în interes personal.
1.7. Confidenţialitatea şi viaţa privată
o Personalul care acordă servicii sociale trebuie să se bazeze pe principiile respectului apărării intimităţii, confidenţialităţii şi utilizării responsabile a informaţiilor obţinute în actul exercitării profesiei. Personalul care acordă servicii sociale nu solicită informaţii despre viaţa privata a beneficiarului decât în cazul în care acestea sunt relevante pentru intervenţie. Odată ce aceste informaţii au fost obţinute, personalul care acorda servicii sociale păstrează confidenţialitatea asupra lor. În anumite situaţii, personalul care acordă servicii sociale poate dezvălui informaţii confidenţiale, cu acordul beneficiarului sau al reprezentantului legal al acestuia. Personalul care acordă servicii sociale poate dezvălui informaţii confidenţiale fără acordul beneficiarului în anumite situaţii de excepţie, cum ar fi: munca în echipa pluridisciplinara, când acest lucru este prevăzut prin lege, când se pune în pericol viaţa beneficiarului şi/sau a altor persoane, când se transferă cazul către alt asistent social. Personalul care acordă servicii sociale informează beneficiarul în măsura posibilităţii despre încălcarea confidenţialităţii şi despre posibilele consecinţe. Personalul care acordă servicii sociale discută cu beneficiarul şi alte părţi implicate despre natura informaţiei confidenţiale şi circumstanţele în care aceasta poate fi încălcată. Discuţia trebuie să se facă la începutul relaţiei profesionale şi de câte ori este necesar pe parcursul acesteia.
1.8.Accesul la dosare
o Accesul la dosarele beneficiarului şi transferul acestora se realizează astfel încât să se asigure protecţia informaţiilor confidenţiale. Accesul la dosarele beneficiarilor este permis profesioniştilor care lucrează în echipa pluridisciplinara, supervizorilor activităţii profesionale de asistenţă socială şi altor persoane autorizate în unele cazuri prevăzute de lege. La cerere, beneficiarii au acces la informaţii din propriile dosare, în măsura în care acestea servesc intereselor beneficiarilor şi nu prejudiciază alte persoane. La încheierea serviciilor, personalul care acordă servicii sociale are responsabilitatea de a arhiva dosarele persoanelor asistate pentru a asigura accesul la informaţie în viitor şi protecţia informaţiilor confidenţiale.
1.8.Contactul fizic
o Contactul fizic cu beneficiarul este evitat de către personalul care acordă servicii sociale, dacă acest lucru afectează din punct de vedere psihologic beneficiarul. Personalul care acordă servicii sociale care se angajează în contacte fizice cu beneficiarul are responsabilitatea de a stabili limite adecvate diferenţelor culturale. Personalul care acordă servicii sociale nu se angajează în relaţii sexuale cu beneficiarul sau rudele acestuia, pe toată durata relaţiei profesionale. Personalul care acordă servicii sociale nu manifestă faţă de beneficiar comportamente verbale sau fizice de natură sexuală, cum ar fi avansurile sexuale sau solicitările de favoruri sexuale.
1.9.Limbajul
o Personalul care acordă servicii sociale foloseşte un limbaj adecvat şi respectuos faţă de beneficiar şi evita folosirea termenilor care pot aduce prejudicii persoanelor, grupurilor sau comunităţii.
1.10.Întreruperea şi încheierea relaţiei cu beneficiarul
o Personalul care acordă servicii sociale asigură continuitatea serviciilor în cazul în care acestea sunt întrerupte de factori cum ar fi: transfer, boală, indisponibilitate, etc. Personalul care acordă servicii sociale încheie relaţia profesională cu beneficiarul şi serviciile oferite acestuia atunci când acestea nu mai răspund nevoilor şi intereselor beneficiarului. Personalul care acordă servicii sociale se asigură că încheierea relaţiei profesionale cu beneficiarul şi a serviciului oferit este un proces planificat asupra căruia beneficiarul are toate informaţiile necesare.
1.11.Plata serviciilor
o Atunci când se stabilesc taxe pentru furnizarea anumitor servicii, personalul care acordă servicii sociale se asigură că acestea sunt rezonabile şi în concordanţă cu serviciile furnizate. Personalul care acordă servicii sociale nu accepta bunuri sau servicii din partea persoanelor asistate în schimbul serviciilor furnizate.
2.1. Supervizarea şi consultarea
Pentru a exercita funcţii de supervizare sau consultanţă, personalul care acordă servicii sociale trebuie să deţină pregătirea, cunoştinţele, abilitatile, specializarea şi experienţa practică solicitată de această poziţie. Personalul care acordă servicii sociale exercită funcţii de supervizare şi consultanţă numai în aria de competenţă specifică profesiei. Personalul care acordă servicii sociale cu funcţii de conducere asigură condiţiile necesare respectării prevederilor Codului etic.
2.2. Educaţia, formarea şi evaluarea
Personalul care acordă servicii sociale, ce îndeplineste funcţii de supervizare, trebuie să asigure un program de pregătire şi dezvoltare profesională continuă a personalului care acordă servicii sociale din subordine. Personalul care acordă servicii sociale care au responsabilitatea de a evalua performanţele personalului care acordă servicii sociale din subordine vor folosi criterii şi instrumente de evaluare profesională clar definite. Personalul care acordă servicii sociale se implică activ în dezvoltarea continuă a profesiei prin sprijin profesional acordat colegilor la începutul carierei şi prin participarea la schimb de experienţă şi cunoştinţe profesionale intra şi interdisciplinare.
2.3. Responsabilitatea faţă de instituţia angajatoare
Personalul care acordă servicii sociale respectă politica, principiile şi regulamentele interne ale instituţiei angajatoare. Personalul care acordă servicii sociale participă la îmbunătăţirea politicilor şi procedurilor instituţiei angajatoare şi la sporirea eficientei serviciilor oferite. Personalul care acordă servicii sociale se asigură că instituţia angajatoare cunoaşte obligaţiile etice ale profesiei de asistent social prevăzute de Codul etic şi implicaţiile practice ale acestor obligaţii. Personalul care acordă servicii sociale se asigură că practicile, politicile şi procedurile instituţiei în cadrul căreia îşi desfaşoară activitatea sunt compatibile cu prevederile Codului etic. Personalul care acordă servicii sociale acţionează astfel încât să prevină şi să elimine orice formă de discriminare în activităţile, politicile şi practicile instituţiei angajatoare.
2.4. Conflictele de muncă
Conflictele de muncă ale personalului care furnizează servicii sociale sunt rezolvate conform legislaţiei în vigoare. Acţiunile angajatilor care sunt implicaţi în conflicte de muncă trebuie să se ghideze după valorile, principiile şi normele etice ale profesiei. În cazul unui conflict la locul de munca, trebuie acceptate diferenţele de opinie, iar acestea trebuie puse în discuţie ţinând cont şi de interesele persoanelor asistate.
2.5. Discriminarea
Personalul care acordă servicii sociale nu practică, nu se implică, nu facilitează şi nu colaborează la nici o forma de discriminare bazată pe etnie, sex sau orientare sexuală, stare civilă, convingeri politice şi/sau religioase, deficiente fizice sau psihice sau pe alte asemenea criterii.
2.6. Conduita privată
Personalul care acordă servicii sociale va evita ca prin propriul comportament să aducă prejudicii imaginii profesiei. Personalul care acordă servicii sociale va evita ca problemele personale să îi afecteze judecata, performanţele profesionale sau interesele persoanelor asistate. În cazul în care această situaţie nu se poate evita, personalul care acordă servicii sociale trebuie să solicite imediat consultanţă şi sprijin profesional, să reducă numărul de cazuri cu care lucrează, să îşi încheie activitatea profesională sau să întreprindă orice altă acţiune pentru a proteja persoanele asistate.
2.7. Reprezentare
În situaţia în care reprezintă o instituţie, personalul care acordă servicii sociale trebuie să prezinte clar şi cu acurateţe punctul oficial de vedere al instituţiei respective.
3.1. Confidenţialitatea
Personalul care acordă servicii sociale respectă confidenţialitatea informaţiilor împărtăşite de colegi în cadrul relaţiilor profesionale.
3.2. Colaborarea interdisciplinară şi consultarea
Specialistii care sunt membri în echipe multidisciplinare participa la luarea deciziilor care vizează bunăstarea beneficiarului, utilizând valorile profesiei şi experienţa profesională. Obligaţiile etice şi profesionale ale echipei multidisciplinare ca întreg şi a membrilor echipei trebuie clar definite. Personalul care acorda servicii sociale solicita şi oferă consultanta şi consiliere colegilor ori de câte ori este nevoie.
3.3. Orientarea către alte servicii
Personalul care acordă servicii sociale orientează beneficiarii către alte servicii atunci când problematica beneficiarului depăşeşte competentele sale profesionale, când nu a înregistrat progrese semnificative şi atunci când beneficiarul are nevoie de servicii suplimentare sau specializate pe care el nu le poate oferi. Personalul care acordă servicii sociale care orientează beneficiarul către alte servicii, transmite către noua agenţie toate informaţiile necesare soluţionării cazului.